UITZET


De mogelijkheden, het gebruik en de eventuele alternatieven op een rijtje


ALGEMEEN

→      18 hydrofiele doeken

Dit zijn ouderwetse luiers. Je gebruikt ze voor vanalles: het afdrogenvan je baby, als grote spuugdoek, als onderlegger op het aankleedkussen of natuurlijk als luier. Je kunt ze ook kopen van biokatoen. Er zitten er altijd wel in de was dus 18 stuks is een prima aantal.


→     2 moltondoeken

Je legt deze ter bescherming op het matrasje. Of je gebruikt hem als benendoek voor je baby zodat hij lekker warm blijft. (zie Uppies.nl)


→    12 spuugdoekjes en 6 hydrofiele washandjes


→     Thermometer

Het is de eerste dagen belangrijk om de temperatuur te controleren bij moeder en baby. Hiervoor is het fijn om twee thermometers te hebben.


→     Plastic fles met wijde hals of een litermaat, plus kleine thermoskan,theezeefje

Voor het schoon spoelen van je onderlichaam met kamille spoeling na de bevalling.


→     Kleine thermoskan

Om water warm te houden voor de verschoning van je baby.


→     Losse kamillebloemetjes en kamille theezakjes

van biologische oorsprong voor kamille toepassingen.


→     Wasbare verschoningsdoekjes of wattenschijfjes


→     Twee warm waterzakken en twee aluminium kruiken

Een warm waterzak gebruik je op de commode om alles warm te houden.  De andere voor de inwrijvingen of kleertjes op te warmen. De kruiken zijn voor bij de baby in bedje.

 

Voor de thuis bevalling

→     Kraampakket

Deze krijg je van je zorgverzekering thuis gestuurd. Hierin zit alles wat je nodig hebt. Er bestaan ook natuurlijke kraampakketten van Dalalou,mocht je dit een fijnere keuze vinden.


→     2 vuilniszakken en 2 emmers

Een om de gebruikte hydrofiele doeken in te doen, de andere dient als vuilnisemmer.


→     Rol toiletpapier


→     Ondersteek, bedverhogers. douchestoel en rug steun

(te huur bij de thuiszorgwinkel)


→     Een pak zout

Goedkoop zout voldoet prima voor de bevallingswas!

Voor de baby

→     Basissets kleding voor de baby (maat 50-56)

Natuurlijk is het leuk om hippe kleertjes voor je baby te kopen. Maar houd er bij het kopen van kleding rekening mee dat de baby's huid doordringbaar is. Chemicaliën en metalen die gebruikt zijn bij de verwerking van stoffen worden door de babyhuid opgenomen. Je baby kan dus (schadelijke) stoffen uit zijn of haar kleding opnemen. Kies daarom het liefst voor biologisch katoen, of natuurlijke materialen als wol of zijde, vaak is dit een combinatie van beide.


→     3 rompertjes van wol/zijde met lange mouw

Wol/zijde zorgen voor een goede warmte regulatie waardoor je kindje makkelijker op temperatuur blijft. Wol/zijde is duurder in aanschaf, maar je hebt er dan ook minder van nodig.


→     2 wol/zijde mutsjes
Wol/zijde werkt hier prikkel reducerend. De strikmutsjes van Engel hebben langerstriklinten zodat het mutsje altijd goed blijt zitten en goed past.


→     3 truitjes met goed aansluitende hals en 2 vestjes zonder capuchon


→     2 broekjes, 2 boxpakjes en 2 wol/zijde leggings


→     2 paar wollen sokjes in maat 50/56


→     1 jasje

Verschonen

→     Aankleedkussen
Er zijn mooie biologishe aankleedkussens gevuld met wol (zie Uppies.nl), is dit boven je budget kun je ook kiezen voor een gewoon aankleedkussen.


→    2 aankleed kussenhoezen en een wollen onderleggerofeen stukje deken van 50/30 cm.

Een wollen onderlegger maakt dat je het verschoningsplekje goed kunt voorverwarmen. Dit is op beide aankleedkussens heel belangrijk.

     Warmtelamp

Om de gehele verschoningsplek op te warmen en warm te houden tijdens de verschoning is een warmtelamp echt de investering waard!

→    Luiers
Wasbaar of wegwerp


→     2 kleine schaaltjes
Één voor schoon warm water, de andere als afvalbakje voor de gebruikte doekjes of wattten.


→     Verzorgingsproducten
Weleda heeft een hele mooie lijn Calendula baby producten. Olie, lotion, waslotion, een product voor in badje. Je hoeft niet alles hiervan te kopen, en kijk eens bij de DM in Duitsland, daar zijn deze producten een stuk 


→      Badje of tummytub
Gewikkeld in een hydrofiele doek ervaart je baby in bad de rust en het gevoel van zijn tijd in mama's buik. Kamilleolie van het Blauwe Huis, en een disposebel buikwikkeltje (bij Uppies.nl)Verzorgingsproducten

→     Aankleedkussen
Er zijn mooie biologishe aankleedkussens gevuld met wol (zie Uppies.nl), is dit boven je budget kun je ook kiezen voor een gewoon aankleedkussen.


→    2 aankleed kussenhoezen en een wollen onderleggerofeen stukje deken van 50/30 cm.

Een wollen onderlegger maakt dat je het verschoningsplekje goed kunt voorverwarmen. Dit is op beide aankleedkussens heel belangrijk.

→    Luiers
Wasbaar of wegwerp


→     2 kleine schaaltjes
Één voor schoon warm water, de andere als afvalbakje voor de gebruikte doekjes of wattten.

Voor mama

→     VoedingsBH
Zorg voor een passende BH, je borsten groeien behoorlijk tijdens de borstvoeing. Dan is goede steun erg belangrijk. Koop een BH zzonder beugel!


→    Wollen hemdjes

Fijn om lekker warm te blijven.

→    Pyamajasje met knoopjes aan de voorkant
Ja echt! Waarschijnlijk denk je; mega ouderwets dit, maar je zit nogal wat tijd te voeden en dan zorgt zo'n jasje (of een vestje of blouse) dat je bovenlichaam niet te koud wordt. Daar de warmte bewaren zorgt ervoor dat borstvoeding beter stroomt!! Heel belangrijk dus.


→     Sloffen en/of wollen sokken
Wie heeft ze nog? Maar ook als mama is het belangrijk om je lichaam goed warm te houden! Je bent bevallen, je lijf heeft een marathon achter de rug, en is nu aan het herstellen, borstvoeding aan het maken en het draait waarschijnlijk overuren. Gun je lijf deze extra warmte.


→       Zoogcompressen
Hier kun je kiezen voor wasbaar of wegwerp. Wasbaar zijn er in katoen, of wol/zijde.